PERSOONLIJKE VERKENNING

 • 1

  REFLECTIE

  Wie ben ik?
  De eerste stap is het schrijven van drie succesverhalen voor van dingen die jou privé of zakelijk plezier en energie hebben gegeven. Waar jij écht blij van wordt, trots op bent én waarom.

 • 2

  INZICHT

  Wat wil ik?
  De tweede stap is het ruw verkennen van gebieden waar jouw toekomstige activiteiten kunnen liggen. Hierbij helpt het om gedurende een periode zoveel mogelijk beroepsgroepen, functieomschrijvingen en/of vacatures te verzamelen. Niet met de het idee “dit wordt mijn nieuwe uitdaging” maar met de gedachte “heb je iets met één van deze werkzaamheden en zo ja wat?”

 • 3

  VERBEELDING

  Wat zie ik?
  Het verbeelden is een helder instrument. Je gaat in gesprek met jezelf. Het activeert jouw voorstellingswereld. Daarmee haal je een stukje van het onbewuste naar boven. Door zowel te schrijven als te visualiseren, bijvoorbeeld via een moodboard.

 • 4

  DIALOOG

  Wat zeg ik?
  Neem de regie in handen. Kom in actie. Ga op verkenning met jouw verhaal in handen. Wil je ziekenhuisdirecteur worden? Ga eens met zo iemand praten. Ga de dialoog aan met de buitenwereld. Lees over je nieuwe onderwerp. Bouw een beeld op en blijf jezelf checken op “hoe het voelt”.

 • 5

  CREATIE

  Wat doe ik?
  Hoe ga je van ‘wat je doet’ naar ‘wat je wilt’? Hoe krijg jij jouw droombaan? Opnieuw ga jij verbeelden, nu gericht op hoe die baan vorm te geven. Stel je wilt in dienst treden bij een organisatie of starten als zelfstandige, wat is jouw ambitie, wat is je visie, en wat ga je op- en aanpakken?

 • 6

  ACTIE

  Wat maak ik?
  De kern van de aanpak is dat je zelf jouw nieuwe baan vindt, bedenkt of maakt. Jazeker, het mag ook een baan zijn die nog niet bestaat. Of een bestaande baan met een gedeeltelijk nieuwe inhoud. Dit lijkt ingewikkelder dan het is.

 • 7

  BORGING

  Hoe zeker ik?
  Borgen is lastig. De kunst is om te doen en te leren wat werkt. Ook wel ‘voortschrijdend inzicht’ genoemd. Het is leren door te beleven. Jouw ambitie is een punt met een lijn er naar toe op de horizon. Houdt dat voor ogen. Volg de weg ernaartoe in kleine stappen. Soms kun je bij de volgende stap ‘net om de hoek of over de heuvel kijken’. Dat geef nieuwe inzichten en vraagt misschien om aanpassingen.